Openluchttheater Valkenburg presenteert Mastreechter Staar & Marion Lambriks - We'll meet again

23 Jun 2024 vanaf 20.30 uur, Openluchttheater Valkenburg

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar neemt u mee op een reis in de tijd.

In 140 jaar heeft de Mastreechter Staar vele gouden platen en internationale prijzen verzameld en veel concerten in binnen- en buitenland gegeven. Optredens met André Rieu, Frida Boccara, Vera Lynn om maar een paar grote namen te noemen. Maar één van de grootste hoogtepunten was het concert in 1977 in de Goldener Saal van de beroemde Wiener Musikverein te Wenen! 

In ‘We’ll meet again’ ontmoeten de hoofdrolspelers uit 1977 van het concert in Wenen, sopraan Marjon Lambriks en dirigent Hennie Ramaekers, elkaar opnieuw. Dat er nog altijd een muzikale klik is zult u deze avond ervaren. En enkele werken die gezongen worden stonden ook in 1977 al op het programma. 

Marjon Lambriks werd in Nederland bekend door televisieoptredens in KRO’s muziekprogramma’s met het Weense lied “Wiener Melange”. In 1979 ging zij voor de AVRO optreden in een speciaal voor haar ontworpen muziekprogramma, waar beurtelings de muziek van diverse operettecomponisten centraal stonden: Franz Lehár, Robert Stolz en Johann Strauss. Daarnaast werkte Marjon ook mee aan de concerten onder leiding van Willi Boskovsky ‘Ein Abend in Wien’, waarbij ze ook regelmatig samen met Rudolf Schock zong. Bij de Staatsoper zong Marjon onder leiding van Herbert von Karajan in diverse opera-uitvoeringen. In Nederland was zij in 1976 te zien en te horen in de rol van Zerlina uit Mozarts Don Giovanni.

Dirigent Hennie Ramaekers was eerst pianist bij de Mastreechter Staar toen hij het dirigeerstokje in 1976 overnam van Valkenburger Martin Koekelkoren, tot 1991. Begin 2023 maakte hij de cirkel rond door een nieuwe verbintenis bij de Staar aan te gaan. Zijn terugkeer bij ‘Us Staar’ ervaart hij als een heel mooi moment. Een groot deel van zijn carrière dankt hij aan de Staar. Hij ziet het als zijn taak de Staar toekomstbestendig te maken, en om met de Staar nog eens in de Goldener Saal van de Wiener Musikverein een concert te geven. Mede door zijn energie en deskundigheid kwam de Staar Zang-Academie tot stand. Met zijn bezielende inzet beleeft de Staar momenteel een heuse revival. 

Naast sopraan Marjon Lambriks en dirigent Hennie Ramaekers ontmoet u pianist Michiel Ballhaus, die de Mastreechter Staar al meer dan 25 jaar professioneel begeleidt aan de vleugel. En niet alleen dat: door Michiel’s bevlogen enthousiasme zorgt hij, samen met de dirigent, voor een steeds verder oplopend kwaliteitsniveau! Én Bèr Schellings: vaste solist van de Staar sinds 1977. Al bijna 50 jaar verzorgt Bèr de meeste solo’s bij de Staar. Opera, operette, musical en bel canto, Bèr draait er zijn hand niet voor om. 

Naast deze gevestigde namen, hoort en ziet u ook jong talent. De tenor Fabio Verga zal van de partij zijn, en niet vergeten: de Mastreechter Staar zelf is ook aan het verjongen: waar veel koren te kampen hebben met teruglopende ledenaantallen, doet de Staar het heel goed met ruim 100 zangers, waarbinnen een groeiend aantal jongere mannen.


Tick Me!

Melden Sie sich für den Tickli Newsletter an und bleiben Sie bestens informiert!

Adjust your preferences