Lezing 'Charles Eyck, mythevorming en reputatieschade’ door Monique Dickhaut

24 mrt 2023 vanaf 20.00 uur, Bibliotheek Meerssen

Begin 2023 is het iets meer dan 25 jaar geleden dat bij gelegenheid van het eeuwfeest van Charles Eyck het colloquium ‘Eyck herijkt’ werd gehouden. Wat een feestelijke ‘herijking’ van Eyck had moeten worden, werd echter het tegendeel. Het werd ‘bijltjesdag’, zoals later beschreven in Dagblad De Limburger. 

Inmiddels zijn al 40 jaar verstreken sinds het overlijden van Charles Eyck in 1983 en is het tijd om te bekijken hoe het staat met de waardering voor de kunstenaar. Vooral om te analyseren hoe het komt dat Eyck er gedurende zijn hele carrière en zelfs na zijn dood in slaagde reuring te veroorzaken en daarmee vaak de aandacht af te leiden van zijn werk. Het colloquium maakte nog maar eens duidelijk dat je in Limburg vóór of tegen Eyck moest zijn. En wat staat er overeind van die ‘relatieve waarheid’ van 16 december 1997?

De lezing wordt verzorgd door Monique Dickhaut. Zij studeerde kunstgeschiedenis en is gespecialiseerd in de twintigste-eeuwse beeldende en toegepaste kunst in Limburg. In juni 2019 is zij gepromoveerd aan de Open Universiteit op het Limburgse kunstdebat in de wederopbouwperiode (1945-1965). Op verzoek stelde zij deze lezing over Charles Eyck samen (met veel beelden van diens werk). 

Wanneer: vrij 24 mrt om 20u. 

Waar: in de bibliotheek. 

Entree incl. drankje: € 5,- leden, € 7,50 niet-leden en gratis voor Vrienden van de Bibliotheek Meerssen.

Tick Me!

Schrijf je in voor de Tickli Nieuwsbrief en blijf op de hoogte!