Il Gioco D'Amore Zomeropera Favola in Musica

27 Aug 2022 vanaf 19.30 uur, Den halderpark

Il Gioco D'Amore- Het Spel der liefde

Op 27 augustus 2022 kunt u onder genot van een drankje genieten van de romantische zomeropera die Favola in Musica geproduceerd heeft als Ode aan Mozart op de bijzondere historische locatie Den Halderpark te Valkenburg.

Achtergrond

In 1771 bezocht Mozart op 15 jarige leeftijd Venetië. Hier zou die in opdracht van de Grimani familie een opera schrijven voor het San Benedetto Theater. Helaas ging de opdracht om onbekende redenen niet door.

 Favola in Musica heeft de favoriete archetypes uit de opera's van Mozart verweven in nieuwe personages in een nieuw verhaal dat zich afspeelt in het 18de eeuwse Venetië. Tevens de geboorteplaats van de librettist Da Ponte. De republiek Venetië was in de 18de eeuw in zijn nadagen en al niet meer het middelpunt van handel in Europa. Echter bloeide er een legendarische muziek en kunstcultuur op. In de hoogtijdagen van de Venetiaanse operastroming waren de theaters en palazzo's elke avond gevuld met een mensenmassa. Maskerades, het spel met anonimiteit en vermomming waren sterk verweven geraakt met het maatschappelijk leven. Uiteraard had dit ook een duistere kant...

Het Verhaal

In Il Gioco d' Amore wordt een Habsburgse prinses uitgehuwelijkt aan de Venetiaanse Doge Contarini. Een politiek huwelijk zonder liefde. De  Doge neemt het niet zo nauw met de huwelijkstrouw en geniet tot ergernis van zijn vrouw van het Venetiaanse losbandige leven. Als zijn vrouw hem op heterdaad betrapt met een dienstmeisje verlaat ze hem samen met haar kamenierster Paulina en diens bepaald niet enthousiaste echtgenoot Alfonso, die het erg naar zijn zin had als knecht van de Doge. 

Zestien jaar later is hun dochter Allora inmiddels een tienermeid, die een verwarrende relatie heeft met haar strenge verbitterde moeder die haar wil afschermen van het Venetiaanse leven. Tijdens de Carnaval ontsnapt ze om naar het gemaskerde bal te gaan van prins Umberto, alwaar ze verliefd wordt op een jager....echter blijkt dat de prins zich vermomd had als jager op zijn eigen bal.

De prins vermomd zich vervolgens als tuinman om in de tuin van het paleis te werken en een glimp van zijn geliefde Allora op te vangen. Als haar moeder haar betrapt nadat de jaloerse dienstmeid haar heeft ingelicht over de geheime afspraakjes in de tuin sluit ze haar dochter op. Dienstmeisje Paulina heeft alles gezien en ziet nu haar kans om te flirten met prins Umberto. Ze verkleed zich als de prinses en probeert tevergeefs Prins Umberto te verleiden...

Om deze jonge liefde een kans te geven besluit Alfonso de Doge in te schakelen, die zijn dochter nog 16 jaar vaderschap verschuldigd is. Na de nodige verwarrende situaties loopt alles voor vrijwel iedereen inderdaad goed af. De doge geeft zijn macht over aan zijn ex-vrouw. Allora en Umberto mogen trouwen en Venetië valt onder het Habsburgse rijk tot blijdschap van haar moeder.

In de opera's van Mozart en Da Ponte kreeg het “gewone volk” de hoofdrol en manipuleerde de adel. Deze omslag werd als nogal revolutionair gezien. Iemand af en toe uit het verhaal laten stappen om in “normale” taal uit te leggen wat er op het toneel plaatsvindt werd een populaire retorische stijlfiguur: de Terzijde (A Parte in opera). In ons verhaal is de knecht Alfonso dan ook de verteller.

Cast:
-Doge/Da Ponte: Christiaan Peters, bas
-Dogaressa, vrouw van de Doge: Jolien de Gendt, sopraan
-Alfonso, de knecht van de Doge, verteller: Bas Kuijlenburg, bas-bariton
-Paulina, dienstmeisje van de Dogaressa: Nathalie Denyft, sopraan
-Umberto: Raoul Reimersdal, bariton
-Koor: Walramkoor Valkenburg

Productieteam:

-concept: Saskia Eurlings
-Regie en choreografie: Bram de Beul/ Saskia Eurlings
-Libretto: Saskia Eurlings en Janine Pas
-Artistieke en zakelijke leiding: Saskia Eurlings
-Productieleiding: Ton Derks.

Tick Me!

Subscribe to the Tickli Newsletter to get the latest news!